Duurzaamheid

De natuur van Schouwen-Duiveland vormt de inspiratiebron van Buitenplaats Oudendijke. De dynamiek van de seizoenen bepaalt het tempo, de kleuren van de natuurlijke omgeving maken de sfeer. Buitenplaats Oudendijke is genieten van wat de natuur te bieden heeft. Hier leef je letterlijk in het landschap.

Sfeerfoto

Luxe en comfort

Op Buitenplaats Oudendijke gaan luxe en comfort hand in hand met duurzaamheid. De goed geïsoleerde woningen zijn gebouwd met duurzame materialen. Een eco-green box thermostaat levert een aanzienlijke energiebesparing op en zorgt er tegelijk voor dat je ook in de koudere maanden in een warm chalet aankomt. Zonnepanelen wekken een groot deel van de benodigde energie op en afval zamelen we gescheiden in. Zowel het terrein als de chalets worden verlicht met energiezuinige Ledverlichting. Schoonmaken doen we met ecologische schoonmaakmiddelen en de mest van onze pony's gebruiken we om de bloemen- en groententuin te bemesten. 

The Green Key

Buitenplaats Oudendijke doet meer voor het milieu dan de wet- en regelgeving verlangt. Om dat duidelijk te maken hebben we het Green Key certificaat GOUD behaald. Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en zorg voor milieu en natuur in de omgeving van het bedrijf.

Palenrij met fiets

Hier leef je letterlijk in de natuur

De natuur van Schouwen-Duiveland vormt de inspiratiebron van Buitenplaats Oudendijke. 

De dynamiek van de seizoenen bepaalt het tempo, de kleuren van de natuurlijke omgeving maken de sfeer. Buitenplaats Oudendijke is genieten van wat de natuur te bieden heeft.

Afval

Op Buitenplaats Oudendijke zamelen we afval gescheiden in. Zo zijn er bakken voor papier, glas, plastic en groen- en restafval. We maken gebruik van grote ondergrondse containers om het aantal verkeersbewegingen te beperken.  Wij willen dat het afval zo goed mogelijk gescheiden wordt zodat er zo weinig mogelijk restafval overblijft. Ons doel  voor 2022 is het restafval nog beter te scheiden en we streven naar maximaal 50% restafval,  de overige 50% willen we gescheiden inzamelen.

Goede doel

Wij hebben sinds 2020 ook een goede doelen bak voor lege plastic statiegeldflessen. Wij zamelen deze in voor het onderstaande goede doel.  Per 1 juli 2021 is ook statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Per flesje (< 1 liter) is dit 15 cent. Voor grote plastic flessen (> 1 liter) is het 25 cent.  Wij hopen hiermee ook een steentje bij te dragen om het plastic zwerfafval te verminderen.

Daarnaast zamelen we metalen, batterijen en lampen apart in (bij de receptie). Voor de Stichting KNGF Geleidehond zijn we inzamelpunt voor oude mobiele telefoons, flessendoppen en lege cartridges. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de opleiding van geleidehonden voor mensen met een beperking. 

In 2021  hebben onze gasten voor de KNFG een bedrag van €. 506,30 gespaard door afval te scheiden. Deze steun betekent levensgeluk en zelfstandigheid voor mensen met een beperking.

Zonne-energie

Op Buitenplaats Oudendijke wekken we (grotendeels) onze eigen energie op. Met 144 zonnepanelen kunnen we zo rond de 40.000 kWh per jaar opwekken. De bijbehorende CO2 (equivalenten) reductie bedraagt 14.000 kg per jaar. 

 

Oplaadstation voor elektrische auto's

Het is bij Buitenplaats Oudendijke mogelijk om de accu van je elektrische of hybride auto op te laden. Ons laadstation heeft 2 contactdozen en kan daardoor 2 auto’s tegelijk laden. Het laadstation is opgenomen in het netwerk van publieke laadstations. Het heeft ‘Mennekes’ contactdozen (Type 2). Dit is standaard in Europa. 

De gebruiker dient een interoperabele laadpas te gebruiken. Iedere E-rijder die niet alleen thuis laadt heeft zo'n pas.