Duurzaamheid

De natuur van Schouwen-Duiveland vormt de inspiratiebron van Buitenplaats Oudendijke. De wisseling van de seizoenen maakt dat elke dag anders is, de kleuren van de natuurlijke omgeving bepalen de sfeer. Buitenplaats Oudendijke is genieten van wat de natuur te bieden heeft. Hier leef je letterlijk in het landschap.

Sfeerfoto

Luxe en comfort

Op Buitenplaats Oudendijke gaan luxe en comfort hand in hand met duurzaamheid. Onze goed geïsoleerde chalets zijn gebouwd met duurzame materialen. Een speciale eco-green box thermostaat levert een aanzienlijke energiebesparing op en zorgt er tegelijk voor dat je ook in de koudere maanden in een warm chalet aankomt. Zonnepanelen wekken een groot deel van de benodigde energie op. Deze liggen niet op de daken van de chalets, maar op onze bedrijfsgebouwen. Natuurlijk zamelen we al het afval gescheiden in, en stimuleren we onze gasten dit ook te doen. Zowel het terrein als de chalets worden verlicht met energiezuinige led-verlichting. Schoonmaken doen we met ecologische schoonmaakmiddelen en de mest van onze pony's gebruiken we om de bloemen- en groententuin te bemesten. 

The Green Key

Buitenplaats Oudendijke doet vanuit passie meer voor het milieu dan de wet- en regelgeving verlangt. Met deze passie hebben we het Green Key certificaat GOUD behaald. Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in het toerisme, die zich serieus en controleerbaar inzetten voor duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en de zorg voor milieu en natuur in de omgeving van het bedrijf.

Palenrij met fiets

Hier leef je letterlijk in de natuur

De natuur van Schouwen-Duiveland vormt de inspiratiebron van Buitenplaats Oudendijke. 

De wisseling van de seizoenen maakt elke dag anders, de kleuren van de natuurlijke omgeving bepalen de sfeer. Buitenplaats Oudendijke is genieten van wat de natuur te bieden heeft.

Afval

Op Buitenplaats Oudendijke zamelen we afval gescheiden in. Zo zijn er bakken voor papier, glas, plastic en groen- en restafval. We maken gebruik van grote ondergrondse containers om het aantal verkeersbewegingen te beperken.  Wij willen dat het afval zo goed mogelijk gescheiden wordt zodat er zo weinig mogelijk restafval overblijft. 
Ons doel voor 2023 is het restafval nog beter te scheiden, we streven naar maximaal 50% restafval,  de overige 50% willen we gescheiden inzamelen.

Ons Goede doel, Stichting KNGF Geleidehond

Wij hebben sinds 2020 ook een "goede doelen" inzamelbak voor lege plastic statiegeldflessen. Vanaf 1 april 2023 zamelen wij ook de drankblikjes met statiegeld in. Hiermee is weer een volgende stap gezet in het verminderen van zwerfafval en we hopen hier, samen met onze gasten, een steentje aan te kunnen bijdragen. 

Per plastic flesje (< 1 liter) is dit 15 cent. 
Voor grote plastic 
flessen (> 1 liter) is het 25 cent.
Voor de drankblikjes met statiegeld  is het 15 cent.

Daarnaast zamelen we metalen, batterijen en lampen apart in (bij de receptie). Voor de Stichting KNGF Geleidehond zijn we inzamelpunt voor oude mobiele telefoons, flessendoppen en lege cartridges. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de opleiding van geleidehonden voor mensen met een beperking. 

In 2022 hebben onze gasten voor de KNGF een bedrag van € 883,00 gespaard door afval te scheiden. Deze steun betekent levensgeluk en zelfstandigheid voor mensen met een beperking.

Zonne-energie

Op Buitenplaats Oudendijke wekken we (grotendeels) onze eigen energie op. Met onze zonnepanelen kunnen we zo rond de 70.000 kWh per jaar opwekken. De bijbehorende CO2 (equivalenten) reductie bedraagt 24.500 kg per jaar.  

 

Oplaadstation voor elektrische auto's

Het is bij Buitenplaats Oudendijke mogelijk om de accu van je elektrische of hybride auto op te laden. Ons laadstation kan 4 auto’s tegelijk laden. Het laadstation is opgenomen in het netwerk van publieke laadstations. Het heeft ‘Mennekes’ contactdozen (Type 2). Dit is standaard in Europa. 

De gebruiker dient een interoperabele laadpas te gebruiken. Iedere E-rijder die niet alleen thuis laadt heeft zo'n pas.

Overbodig te melden dat het niet is toegestaan auto's te laden vanuit een chalet of onze laadpunten voor de elektrische grasmaaiers.