Het eiland Schouwen-Duiveland kent veel authentieke dorpen en twee stadjes vol met monumenten: Zierikzee en Brouwershaven. Je kunt er heerlijk wandelen langs eeuwenoude huizen, torens en kastelen. Veel van deze plaatsen hebben een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen.
Zierikzee
Op 15 minuten rijden van Buitenplaats Oudendijke ligt monumentenstad Zierikzee. Deze kleine stad met tienduizend inwoners heeft nog een middeleeuws stratenplan en staat in de top tien van monumentensteden in Nederland. De stad Zierikzee lag op de handelsroute tussen de zuidelijke en noordelijke Nederlanden. De grootste bloeiperiode waren de middeleeuwen.
Omdat de stad daarna haar belangrijke positie kwijt raakte zijn heel veel monumenten bewaard gebleven, zoals drie stadspoorten en de bekende Dikke Toren, die je al van ver kunt zien staan.
Zierikzee heeft leuke kleine winkels en de oude haven loopt door tot in het stadshart. Natuurlijk kun je hier genieten van een bordje verse Zeeuwse mosselen met uitzicht op de vissersboten, maar ook naar de film in het kleine stadstheater, een wandeling maken met een stadsgids of neerstrijken op een terrasje op het havenplein.
Burgh-Haamstede
De dorpen Burgh en Haamstede in het westen van Schouwen zijn aan elkaar gegroeid tot Burgh-Haamstede. In het dorp Haamstede vind je Slot Haamstede dat stamt uit de 13e eeuw. Het kasteel is van natuurmonumenten met een schitterend bos er omheen. Er zijn regelmatig excursies in het bos en het kasteel. Meer informatie over de excursies van Slot Haamstede vind je hier. In het slotbos liggen nog verscheidene grote bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend vind je de uitgestrekte duingebieden van de Zeepeduinen, waar je wilde pony's en runderen tegen kunt komen.
Het dorpje Burgh heeft een mooie ring met perenbomen, waarvan de opbrengst ieder jaar publiek geveild wordt. De Burghse Dag in de zomer is een gezellig feest vol folklore, met het ringsteken te paard bij de kerkring.
Veere
Rijd je over de Stormvloedkering naar Veere, dan doe je ook een stap terug in de tijd. Het havenstadje is in de 12e of 13e eeuw ontstaan uit het gehucht Kampvere. Doordat het in 1541 de stapelplaats van Schotse wol in de Nederlanden werd, kwam de plaats tot grote bloei. Het leidde tot een Schotse kolonie in de havenstad: 10% van de bevolking was toen Schots. In 1795 eindigde deze periode en werd Veere een arme vissershaven in plaats van een handelsstad. Je kunt hier wandelen door de oude straatjes en langs het havenhoofd, er zijn schattige winkeltjes, monumentale panden en gezellige terrassen.
Tip: Op de terugreis kun je op de Stormvloedkering even afslaan naar Neeltje Jans mosselen, voor een maaltje verse mosselen of pas gevangen vis.