Deltawerken

Op 1 februari 1953 breken de dijken in Zuidwest Nederland door een zware noordwesterstorm in combinatie met springvloed. De gevolgen zijn dramatisch en er vallen veel slachtoffers. In de decennia die volgen worden de Deltawerken gerealiseerd om beter beschermd te zijn tegen het water.

Oosterscheldekering

Oosterschelde-kering

De Oosterscheldekering is een afsluitbare waterkering in de monding van de Oosterschelde en is 9 km lang. De kering is in 1986 geopend en verbindt de voormalige eilanden Schouwen-Duiveland en Walcheren. Het is de allergrootste stormvloedkering ter wereld.

Watersnoodmuseum

In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk wordt het verhaal verteld van de ramp in 1953. Niet alleen over de watersnood maar ook over de wederopbouw, de Deltawerken en verhalen over waterveiligheid. Steeds verteld door mensen die het hebben meegemaakt. 
Het is het populairste museum van Zeeland met meer dan 80.000 bezoekers per jaar. Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat in de dijk bij Ouwerkerk. Ontdek wat het museum jou over water en het belang van waterveiligheid vertelt.
Het museum is in een half uur met de auto te bereiken en heeft ook een restaurant en een museumwinkel.

Fotogalerij: watersnoodmuseum.nl

Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans

Neeltje Jans ligt halverwege de Oosterscheldekering en was bij de realisatie van de Deltawerken een belangrijk werkeiland. Na het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een attractiepark geopend: Deltapark Neeltje JansJe kunt er de zeehondenshow bezoeken, het zeeaquarium, de waterspelen en je kunt er zwemmen met haaien! Onderdeel van het attractiepark is de Delta Experience. Dit is een indrukwekkende 4D animatie in een panorama die de bezoeker de allesverwoestende kracht van het water laat ervaren.

Foto: neeltjejans.nl