Afval

Het scheiden van afval

Welk afval mag waar?

Op Buitenplaats Oudendijke zamelen we afval gescheiden in. 
Je vindt de afvalcontainers bij het parkeerterrein bij Buitenplaats 65.

Er zijn er speciale containers voor papier, glas, plastic en restafval.
Er is ook een afvalcontainer waar we lege statiegeld-flessen en flessendoppen  en vanaf  1 april 2023 lege statiegeldblikjes inzamelen voor het goede doel.

Bij de pony's kun je het groenafval kwijt.
Omdat vrijwel alle theezakjes en koffiepads die we in Nederland gebruiken composteerbaar zijn, mogen ze vanaf nu bij het groente-, fruit- en tuinafval. 
Koffiecapsules, die vaak van aluminium zijn gemaakt, moeten nog wel bij het restafval.  

Wil je precies weten wat in welke bak kan, kijk hier dan voor meer informatie over de afvalscheiding.

Plastic
In de plastic bak mogen per 1 april 2023 enkel plastic verpakkingen en drankkartons.
Metalen mogen hier niet langer bij, omdat er er vanaf 1 april  statiegeld op drankblikjes komt. Conservenblikken moeten voortaan weer bij het restafval.

Plastic verpakkingen zijn bijvoorbeeld plastic yoghurtbekers, plastic fruitbakjes en plastic verpakkingen om groente, brood en wc-papier.
Ook bv. drinkpakken, deze zijn gemaakt van gelamineerd karton en mogen daarom niet bij het papier.
De drankblikjes en plastic flessen waar statiegeld op zit kunnen in de Goede Doelen bak.

Per 1 april 2023 wordt ook statiegeld op drankblikjes ingevoerd. Per  plastic flesje (< 1 liter) is dit 15 cent. Voor grote plastic flessen (> 1 liter) is het 25 cent. Voor  de drankblikjes met statiegeld  is het 15 cent.

Daarnaast zamelen we metalen, batterijen en lampen apart in (bij de receptie). Voor de Stichting KNGF Geleidehond zijn we inzamelpunt voor oude mobiele telefoons, flessendoppen en lege cartridges. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de opleiding van geleidehonden voor mensen met een beperking. 

In 2023  hebben onze gasten voor de KNFG een bedrag van € 920,00 ! ( in 2022 : € 883,00) gespaard door afval te scheiden. Deze steun betekent levensgeluk en zelfstandigheid voor mensen met een beperking.

We maken gebruik van grote ondergrondse containers om het aantal verkeersbewegingen te beperken en proberen het afval zo goed mogelijk te scheiden, zodat er zo weinig mogelijk restafval overblijft. Ons doel  voor 2024 is het restafval nog beter te scheiden en streven naar 50% gescheiden ingezameld afval zodat we nog maar 50% restafval hebben.
 

Schoon drinkwater komt op Schouwen-Duiveland gewoon uit de kraan. Ons water behoort tot het schoonste van Nederland. Je hoeft hier dus geen flessen water te kopen, en dat scheelt weer in het plastic afval! 

scan uw product

Hulp bij afval scheiden

Iedereen twijfelt weleens. Mag dat piepschuim, plantenbakje of stuk speelgoed nu wel of niet in de rolemmer voor plastic verpakkingen en drinkpakken (PD)? Om het jou makkelijker te maken, heeft de gemeente daar nu iets op bedacht. In de afvalapp Schouwen-Duiveland is nu ’de afvalwegwijzer’ beschikbaar.
Een productscanner die producten herkent. Handig toch! Heb je de afval app nog niet? Download de afval app Schouwen-Duiveland in de:

Google playstore  of
App Store